Jun 132014
 
 June 13, 2014  Sahasranamam, Shiva No Responses »

தமிழில் ஸ்ரீ சிவ சஹஸ்ரநாம ஸ்தோத்ரம்

देवनागरी मे श्री शिव सहस्रनाम स्तोत्रम् 

Author: Veda Vyasa

OM

sthiraH sthaaNuH prabhurbhaanuH pravarO varadO varaH |
sarvaatmaa sarvavikhyaataH sarvaH sarvakarO bhavaH || 1 ||

jaTee charmee shikhaNDee cha sarvaangaH sarvaangaH sarvabhaavanaH |
harishcha hariNaakshashcha sarvabhootaharaH prabhuH || 2 ||

pravRuttishcha nivRuttishcha niyataH shaashvatO dhruvaH |
shmashaanachaaree bhagavaanaH khacharO gOcharOrdanaH || 3 ||

abhivaadyO mahaakarmaa tapasvee bhoota bhaavanaH |
unmattavEShapracChannaH sarvalOkaprajaapatiH || 4 ||

mahaaroopO mahaakaayO vRuSharoopO mahaayashaaH |
mahaatmaa sarvabhootashcha viroopO vaamanO manuH || 5 ||

lOkapaalOntarhitaatmaa prasaadO hayagardabhiH |
pavitrashcha mahaaMshchaiva niyamO niyamaashrayaH || 6 ||

sarvakarmaa svayaMbhooshchaadiraadikarO nidhiH |
sahasraakshO viroopaakshaH sOmO nakshatrasaadhakaH || 7 ||

chandraH sooryaH gatiH kEturgrahO grahapatirvaraH |
adrirad{}ryaalayaH kartaa mRugabaaNaarpaNOnaghaH || 8 ||

mahaatapaa ghOra tapaadeenO deenasaadhakaH |
saMvatsarakarO mantraH pramaaNaM paramaM tapaH || 9 ||

yOgee yOjyO mahaabeejO mahaarEtaa mahaatapaaH |
suvarNarEtaaH sarvaghYaH subeejO vRuShavaahanaH || 10 ||

dashabaahustvanimiShO neelakaNTha umaapatiH |
vishvaroopaH svayaM shrEShThO balaveerObalOgaNaH || 11 ||

gaNakartaa gaNapatirdigvaasaaH kaama Eva cha |
pavitraM paramaM mantraH sarvabhaava karO haraH || 12 ||

kamaNDaludharO dhanvee baaNahastaH kapaalavaanaH |
ashanee shataghnee khaDgee paTTishee chaayudhee mahaanaH || 13 ||

sruvahastaH suroopashcha tEjastEjaskarO nidhiH |
uShNiShee cha suvaktrashchOdagrO vinatastathaa || 14 ||

deerghashcha harikEshashcha suteerthaH kRuShNa Eva cha |
sRugaala roopaH sarvaarthO muNDaH kuNDee kamaNDaluH || 15 ||

ajashcha mRugaroopashcha gandhadhaaree kapardyapi |
urdhvarEtOrdhvalinga urdhvashaayee nabhastalaH || 16 ||

trijaTaishcheeravaasaashcha rudraH sEnaapatirvibhuH |
ahashcharOtha naktaM cha tigmamanyuH suvarchasaH || 17 ||

gajahaa daityahaa lOkO lOkadhaataa guNaakaraH |
siMhashaardoolaroopashcha aardracharmaaMbaraavRutaH || 18 ||

kaalayOgee mahaanaadaH sarvavaasashchatuShpathaH |
nishaacharaH prEtachaaree bhootachaaree mahEshvaraH || 19 ||

bahubhootO bahudhanaH sarvaadhaarOmitO gatiH |
nRutyapriyO nityanartO nartakaH sarvalaasakaH || 20 ||

ghOrO mahaatapaaH paashO nityO giri charO nabhaH |
sahasrahastO vijayO vyavasaayO hyaninditaH || 21 ||

amarShaNO marShaNaatmaa yaghYahaa kaamanaashanaH |
dakshayaghYaapahaaree cha susahO madhyamastathaa || 22 ||

tEjOpahaaree balahaa muditOrthOjitO varaH |
gaMbheeraghOShO gaMbheerO gaMbheera balavaahanaH || 23 ||

nyagrOdharoopO nyagrOdhO vRukshakarNasthitirvibhuH |
sudeekshNadashanashchaiva mahaakaayO mahaananaH || 24 ||

viShvaksEnO hariryaghYaH saMyugaapeeDavaahanaH |
teekshNa taapashcha haryashvaH sahaayaH karmakaalavitaH || 25 ||

viShNuprasaaditO yaghYaH samudrO vaDavaamukhaH |
hutaashanasahaayashcha prashaantaatmaa hutaashanaH || 26 ||

ugratEjaa mahaatEjaa jayO vijayakaalavitaH |
jyOtiShaamayanaM siddhiH saMdhirvigraha Eva cha || 27 ||

shikhee daNDee jaTee jvaalee moortijO moordhagO balee |
vaiNavee paNavee taalee kaalaH kaalakaTaMkaTaH || 28 ||

nakshatravigraha vidhirguNavRuddhirlayOgamaH |
prajaapatirdishaa baahurvibhaagaH sarvatOmukhaH || 29 ||

vimOchanaH suragaNO hiraNyakavachOdbhavaH |
mEDhrajO balachaaree cha mahaachaaree stutastathaa || 30 ||

sarvatoorya ninaadee cha sarvavaadyaparigrahaH |
vyaalaroopO bilaavaasee hEmamaalee tarangavitaH || 31 ||

tridashastrikaaladhRukaH karma sarvabandhavimOchanaH |
bandhanastvaasurEndraaNaaM yudhi shatruvinaashanaH || 32 ||

saaMkhyaprasaadO survaasaaH sarvasaadhuniShEvitaH |
praskandanO vibhaagashchaatulyO yaghYabhaagavitaH || 33 ||

sarvaavaasaH sarvachaaree durvaasaa vaasavOmaraH |
hEmO hEmakarO yaghYaH sarvadhaaree dharOttamaH || 34 ||

lOhitaakshO mahaakshashcha vijayaakshO vishaaradaH |
sangrahO nigrahaH kartaa sarpacheeranivaasanaH || 35 ||

mukhyOmukhyashcha dEhashcha dEha RuddhiH sarvakaamadaH |
sarvakaamaprasaadashcha subalO balaroopadhRukaH || 36 ||

sarvakaamavarashchaiva sarvadaH sarvatOmukhaH |
aakaashanidhiroopashcha nipaatee uragaH khagaH || 37 ||

raudraroopOMshuraadityO vasurashmiH suvarchasee |
vasuvEgO mahaavEgO manOvEgO nishaacharaH || 38 ||

sarvaavaasee shriyaavaasee upadEshakarO haraH |
muniraatma patirlOkE saMbhOjyashcha sahasradaH || 39 ||

pakshee cha pakshiroopee chaatideeptO vishaaMpatiH |
unmaadO madanaakaarO arthaarthakara rOmashaH || 40 ||

vaamadEvashcha vaamashcha praagdakshiNashcha vaamanaH |
siddhayOgaapahaaree cha siddhaH sarvaarthasaadhakaH || 41 ||

bhikshushcha bhikshuroopashcha viShaaNee mRuduravyayaH |
mahaasEnO vishaakhashcha ShaShTibhaagO gavaaMpatiH || 42 ||

vajrahastashcha viShkaMbhee chamoostaMbhanaiva cha |
RuturRutu karaH kaalO madhurmadhukarOchalaH || 43 ||

vaanaspatyO vaajasEnO nityamaashramapoojitaH |
brahmachaaree lOkachaaree sarvachaaree suchaaravitaH || 44 ||

eeshaana eeshvaraH kaalO nishaachaaree pinaakadhRukaH |
nimittasthO nimittaM cha nandirnandikarO hariH || 45 ||

nandeeshvarashcha nandee cha nandanO nandivardhanaH |
bhagasyaakshi nihantaa cha kaalO brahmavidaaMvaraH || 46 ||

chaturmukhO mahaalingashchaarulingastathaiva cha |
lingaadhyakshaH suraadhyakshO lOkaadhyakshO yugaavahaH || 47 ||

beejaadhyakshO beejakartaadhyaatmaanugatO balaH |
itihaasa karaH kalpO gautamOtha jalEshvaraH || 48 ||

daMbhO hyadaMbhO vaidaMbhO vaishyO vashyakaraH kaviH |
lOka kartaa pashu patirmahaakartaa mahauShadhiH || 49 ||

aksharaM paramaM brahma balavaanaH shakra Eva cha |
neetirhyaneetiH shuddhaatmaa shuddhO maanyO manOgatiH || 50 ||

bahuprasaadaH svapanO darpaNOtha tvamitrajitaH |
vEdakaaraH sootrakaarO vidvaanaH samaramardanaH || 51 ||

mahaamEghanivaasee cha mahaaghOrO vasheekaraH |
agnijvaalO mahaajvaalO atidhoomrO hutO haviH || 52 ||

vRuShaNaH shaMkarO nityO varchasvee dhoomakEtanaH |
neelastathaangalubdhashcha shObhanO niravagrahaH || 53 ||

svastidaH svastibhaavashcha bhaagee bhaagakarO laghuH |
utsangashcha mahaangashcha mahaagarbhaH parO yuvaa || 54 ||

kRuShNavarNaH suvarNashchEndriyaH sarvadEhinaamaH |
mahaapaadO mahaahastO mahaakaayO mahaayashaaH || 55 ||

mahaamoordhaa mahaamaatrO mahaanEtrO digaalayaH |
mahaadantO mahaakarNO mahaamEDhrO mahaahanuH || 56 ||

mahaanaasO mahaakaMburmahaagreevaH shmashaanadhRukaH |
mahaavakshaa mahOraskO antaraatmaa mRugaalayaH || 57 ||

laMbanO laMbitOShThashcha mahaamaayaH payOnidhiH |
mahaadantO mahaadaMShTrO mahaajihvO mahaamukhaH || 58 ||

mahaanakhO mahaarOmaa mahaakEshO mahaajaTaH |
asapatnaH prasaadashcha pratyayO giri saadhanaH || 59 ||

snEhanOsnEhanashchaivaajitashcha mahaamuniH |
vRukshaakaarO vRuksha kEturanalO vaayuvaahanaH || 60 ||

maNDalee mErudhaamaa cha dEvadaanavadarpahaa |
atharvasheerShaH saamaasya RukaHsahasraamitEkshaNaH || 61 ||

yajuH paada bhujO guhyaH prakaashO jangamastathaa |
amOghaarthaH prasaadashchaabhigamyaH sudarshanaH || 62 ||

upahaarapriyaH sharvaH kanakaH kaajhNchanaH sthiraH |
naabhirnandikarO bhaavyaH puShkarasthapatiH sthiraH || 63 ||

dvaadashastraasanashchaadyO yaghYO yaghYasamaahitaH |
naktaM kalishcha kaalashcha makaraH kaalapoojitaH || 64 ||

sagaNO gaNa kaarashcha bhoota bhaavana saarathiH |
bhasmashaayee bhasmagOptaa bhasmabhootastarurgaNaH || 65 ||

agaNashchaiva lOpashcha mahaatmaa sarvapoojitaH |
shaMkustrishaMkuH saMpannaH shuchirbhootaniShEvitaH || 66 ||

aashramasthaH kapOtasthO vishvakarmaapatirvaraH |
shaakhO vishaakhastaamrOShThO hyamujaalaH sunishchayaH || 67 ||

kapilOkapilaH shooraayushchaiva parOparaH |
gandharvO hyaditistaarkshyaH suvighYEyaH susaarathiH || 68 ||

parashvadhaayudhO dEvaartha kaaree subaandhavaH |
tuMbaveeNee mahaakOpOrdhvarEtaa jalEshayaH || 69 ||

ugrO vaMshakarO vaMshO vaMshanaadO hyaninditaH |
sarvaangaroopO maayaavee suhRudO hyanilOnalaH || 70 ||

bandhanO bandhakartaa cha subandhanavimOchanaH |
sayaghYaariH sakaamaariH mahaadaMShTrO mahaayudhaH || 71 ||

baahustvaninditaH sharvaH shaMkaraH shaMkarOdhanaH |
amarEshO mahaadEvO vishvadEvaH suraarihaa || 72 ||

ahirbudhnO nirRutishcha chEkitaanO haristathaa |
ajaikapaachcha kaapaalee trishaMkurajitaH shivaH || 73 ||

dhanvantarirdhoomakEtuH skandO vaishravaNastathaa |
dhaataa shakrashcha viShNushcha mitrastvaShTaa dhruvO dharaH || 74 ||

prabhaavaH sarvagO vaayuraryamaa savitaa raviH |
udagrashcha vidhaataa cha maandhaataa bhoota bhaavanaH || 75 ||

ratiteerthashcha vaagmee cha sarvakaamaguNaavahaH |
padmagarbhO mahaagarbhashchandravaktrOmanOramaH || 76 ||

balavaaMshchOpashaantashcha puraaNaH puNyachajhNchuree |
kurukartaa kaalaroopee kurubhootO mahEshvaraH || 77 ||

sarvaashayO darbhashaayee sarvEShaaM praaNinaaMpatiH |
dEvadEvaH mukhOsaktaH sadasataH sarvaratnavitaH || 78 ||

kailaasa shikharaavaasee himavadaH girisaMshrayaH |
koolahaaree koolakartaa bahuvidyO bahupradaH || 79 ||

vaNijO vardhanO vRukshO nakulashchandanashCadaH |
saaragreevO mahaajatru ralOlashcha mahauShadhaH || 80 ||

siddhaarthakaaree siddhaarthashchandO vyaakaraNOttaraH |
siMhanaadaH siMhadaMShTraH siMhagaH siMhavaahanaH || 81 ||

prabhaavaatmaa jagatkaalasthaalO lOkahitastaruH |
saarangO navachakraangaH kEtumaalee sabhaavanaH || 82 ||

bhootaalayO bhootapatirahOraatramaninditaH || 83 ||

vaahitaa sarvabhootaanaaM nilayashcha vibhurbhavaH |
amOghaH saMyatO hyashvO bhOjanaH praaNadhaaraNaH || 84 ||

dhRutimaanaH matimaanaH dakshaH satkRutashcha yugaadhipaH |
gOpaalirgOpatirgraamO gOcharmavasanO haraH || 85 ||

hiraNyabaahushcha tathaa guhaapaalaH pravEshinaamaH |
pratiShThaayee mahaaharShO jitakaamO jitEndriyaH || 86 ||

gaandhaarashcha suraalashcha tapaH karma ratirdhanuH |
mahaageetO mahaanRuttOhyapsarOgaNasEvitaH || 87 ||

mahaakEturdhanurdhaaturnaika saanucharashchalaH |
aavEdaneeya aavEshaH sarvagandhasukhaavahaH || 88 ||

tOraNastaaraNO vaayuH paridhaavati chaikataH |
saMyOgO vardhanO vRuddhO mahaavRuddhO gaNaadhipaH || 89 ||

nityaatmasahaayashcha dEvaasurapatiH patiH |
yuktashcha yuktabaahushcha dvividhashcha suparvaNaH || 90 ||

aaShaaDhashcha suShaaDashcha dhruvO hari haNO haraH |
vapuraavartamaanEbhyO vasushrEShThO mahaapathaH || 91 ||

shirOhaaree vimarshashcha sarvalakshaNa bhooShitaH |
akshashcha ratha yOgee cha sarvayOgee mahaabalaH || 92 ||

samaamnaayOsamaamnaayasteerthadEvO mahaarathaH |
nirjeevO jeevanO mantraH shubhaakshO bahukarkashaH || 93 ||

ratna prabhootO raktaangO mahaarNavanipaanavitaH |
moolO vishaalO hyamRutO vyaktaavyaktastapO nidhiH || 94 ||

aarOhaNO nirOhashcha shalahaaree mahaatapaaH |
sEnaakalpO mahaakalpO yugaayuga karO hariH || 95 ||

yugaroopO mahaaroopO pavanO gahanO nagaH |
nyaaya nirvaapaNaH paadaH paNDitO hyachalOpamaH || 96 ||

bahumaalO mahaamaalaH sumaalO bahulOchanaH |
vistaarO lavaNaH koopaH kusumaH saphalOdayaH || 97 ||

vRuShabhO vRuShabhaaMkaangO maNi bilvO jaTaadharaH |
indurvisarvaH sumukhaH suraH sarvaayudhaH sahaH || 98 ||

nivEdanaH sudhaajaataH sugandhaarO mahaadhanuH |
gandhamaalee cha bhagavaanaH utthaanaH sarvakarmaNaamaH || 99 ||

manthaanO bahulO baahuH sakalaH sarvalOchanaH |
tarastaalee karastaalee oordhva saMhananO vahaH || 100 ||

CatraM sucChatrO vikhyaataH sarvalOkaashrayO mahaanaH |
muNDO viroopO vikRutO daNDi muNDO vikurvaNaH || 101 ||

haryakshaH kakubhO vajree deeptajihvaH sahasrapaataH |
sahasramoordhaa dEvEndraH sarvadEvamayO guruH || 102 ||

sahasrabaahuH sarvaangaH sharaNyaH sarvalOkakRutaH |
pavitraM trimadhurmantraH kaniShThaH kRuShNapingalaH || 103 ||

brahmadaNDavinirmaataa shataghnee shatapaashadhRukaH |
padmagarbhO mahaagarbhO brahmagarbhO jalOdbhavaH || 104 ||

gabhastirbrahmakRudaH brahmaa brahmavidaH braahmaNO gatiH |
anantaroopO naikaatmaa tigmatEjaaH svayaMbhuvaH || 105 ||

oordhvagaatmaa pashupatirvaataraMhaa manOjavaH |
chandanee padmamaalaag{}ryaH surabhyuttaraNO naraH || 106 ||

karNikaara mahaasragvee neelamauliH pinaakadhRukaH |
umaapatirumaakaantO jaahnavee dhRugumaadhavaH || 107 ||

varO varaahO varadO varEshaH sumahaasvanaH |
mahaaprasaadO damanaH shatruhaa shvEtapingalaH || 108 ||

preetaatmaa prayataatmaa cha saMyataatmaa pradhaanadhRukaH |
sarvapaarshva sutastaarkshyO dharmasaadhaaraNO varaH || 109 ||

charaacharaatmaa sookshmaatmaa suvRuShO gO vRuShEshvaraH |
saadhyarShirvasuraadityO vivasvaanaH savitaamRutaH || 110 ||

vyaasaH sarvasya saMkshEpO vistaraH paryayO nayaH |
RutuH saMvatsarO maasaH pakshaH saMkhyaa samaapanaH || 111 ||

kalaakaaShThaa lavOmaatraa muhoortOhaH kshapaaH kshaNaaH |
vishvakshEtraM prajaabeejaM lingamaadyastvaninditaH || 112 ||

sadasadaH vyaktamavyaktaM pitaa maataa pitaamahaH |
svargadvaaraM prajaadvaaraM mOkshadvaaraM triviShTapamaH || 113 ||

nirvaaNaM hlaadanaM chaiva brahmalOkaH paraagatiH |
dEvaasuravinirmaataa dEvaasuraparaayaNaH || 114 ||

dEvaasuragururdEvO dEvaasuranamaskRutaH |
dEvaasuramahaamaatrO dEvaasuragaNaashrayaH || 115 ||

dEvaasuragaNaadhyakshO dEvaasuragaNaagraNeeH |
dEvaatidEvO dEvarShirdEvaasuravarapradaH || 116 ||

dEvaasurEshvarOdEvO dEvaasuramahEshvaraH |
sarvadEvamayOchintyO dEvataatmaatmasaMbhavaH || 117 ||

udbhidastrikramO vaidyO virajO virajOMbaraH |
eeDyO hastee suravyaaghrO dEvasiMhO nararShabhaH || 118 ||

vibudhaagravaraH shrEShThaH sarvadEvOttamOttamaH |
prayuktaH shObhanO varjaishaanaH prabhuravyayaH || 119 ||

guruH kaantO nijaH sargaH pavitraH sarvavaahanaH |
shRungee shRungapriyO babhroo raajaraajO niraamayaH || 120 ||

abhiraamaH suragaNO viraamaH sarvasaadhanaH |
lalaaTaakshO vishvadEhO hariNO brahmavarchasaH || 121 ||

sthaavaraaNaaMpatishchaiva niyamEndriyavardhanaH |
siddhaarthaH sarvabhootaarthOchintyaH satyavrataH shuchiH || 122 ||

vrataadhipaH paraM brahma muktaanaaM paramaagatiH |
vimuktO muktatEjaashcha shreemaanaH shreevardhanO jagataH || 123 ||

shreemaanaH shreevardhanO jagataH OM nama iti ||

iti Sree mahaabhaaratE anuSaasana parvE Sree Siva sahasranaama stOtram sampoorNam ||

 

Jun 132014
 
 June 13, 2014  Sahasranamam, Shiva No Responses »

देवनागरी मे श्री शिव सहस्रनाम स्तोत्रम् 

Shree Shiva Sahasranama Stotram in Latin Script

ரசனவேத வ்யாஸ

ஓம்

ஸ்திரஃ ஸ்தாணுஃ ப்ரபுர்பானுஃ ப்ரவரோ வரதோ வரஃ |
ஸர்வாத்மா ஸர்வவிக்யாதஃ ஸர்வஃ ஸர்வகரோ பவஃ || 1 ||

ஜடீ சர்மீ ஶிகண்டீ ச ஸர்வாங்கஃ ஸர்வாங்கஃ ஸர்வபாவனஃ |
ஹரிஶ்ச ஹரிணாக்ஶஶ்ச ஸர்வபூதஹரஃ ப்ரபுஃ || 2 ||

ப்ரவ்றுத்திஶ்ச னிவ்றுத்திஶ்ச னியதஃ ஶாஶ்வதோ த்ருவஃ |
ஶ்மஶானசாரீ பகவானஃ கசரோ கோசரோ‌உர்தனஃ || 3 ||

அபிவாத்யோ மஹாகர்மா தபஸ்வீ பூத பாவனஃ |
உன்மத்தவேஷப்ரச்சன்னஃ ஸர்வலோகப்ரஜாபதிஃ || 4 ||

மஹாரூபோ மஹாகாயோ வ்றுஷரூபோ மஹாயஶாஃ |
மஹா‌உ‌உத்மா ஸர்வபூதஶ்ச விரூபோ வாமனோ மனுஃ || 5 ||

லோகபாலோ‌உன்தர்ஹிதாத்மா ப்ரஸாதோ ஹயகர்தபிஃ |
பவித்ரஶ்ச மஹாம்ஶ்சைவ னியமோ னியமாஶ்ரயஃ || 6 ||

ஸர்வகர்மா ஸ்வயம்பூஶ்சாதிராதிகரோ னிதிஃ |
ஸஹஸ்ராக்ஶோ விரூபாக்ஶஃ ஸோமோ னக்ஶத்ரஸாதகஃ || 7 ||

சன்த்ரஃ ஸூர்யஃ கதிஃ கேதுர்க்ரஹோ க்ரஹபதிர்வரஃ |
அத்ரிரத்{}ர்யாலயஃ கர்தா ம்றுகபாணார்பணோ‌உனகஃ || 8 ||

மஹாதபா கோர தபா‌உதீனோ தீனஸாதகஃ |
ஸம்வத்ஸரகரோ மன்த்ரஃ ப்ரமாணம் பரமம் தபஃ || 9 ||

யோகீ யோஜ்யோ மஹாபீஜோ மஹாரேதா மஹாதபாஃ |
ஸுவர்ணரேதாஃ ஸர்வக்யஃ ஸுபீஜோ வ்றுஷவாஹனஃ || 10 ||

தஶபாஹுஸ்த்வனிமிஷோ னீலகண்ட உமாபதிஃ |
விஶ்வரூபஃ ஸ்வயம் ஶ்ரேஷ்டோ பலவீரோ‌உபலோகணஃ || 11 ||

கணகர்தா கணபதிர்திக்வாஸாஃ காம ஏவ ச |
பவித்ரம் பரமம் மன்த்ரஃ ஸர்வபாவ கரோ ஹரஃ || 12 ||

கமண்டலுதரோ தன்வீ பாணஹஸ்தஃ கபாலவானஃ |
அஶனீ ஶதக்னீ கட்கீ பட்டிஶீ சாயுதீ மஹானஃ || 13 ||

ஸ்ருவஹஸ்தஃ ஸுரூபஶ்ச தேஜஸ்தேஜஸ்கரோ னிதிஃ |
உஷ்ணிஷீ ச ஸுவக்த்ரஶ்சோதக்ரோ வினதஸ்ததா || 14 ||

தீர்கஶ்ச ஹரிகேஶஶ்ச ஸுதீர்தஃ க்றுஷ்ண ஏவ ச |
ஸ்றுகால ரூபஃ ஸர்வார்தோ முண்டஃ குண்டீ கமண்டலுஃ || 15 ||

அஜஶ்ச ம்றுகரூபஶ்ச கன்ததாரீ கபர்த்யபி |
உர்த்வரேதோர்த்வலிங்க உர்த்வஶாயீ னபஸ்தலஃ || 16 ||

த்ரிஜடைஶ்சீரவாஸாஶ்ச ருத்ரஃ ஸேனாபதிர்விபுஃ |
அஹஶ்சரோ‌உத னக்தம் ச திக்மமன்யுஃ ஸுவர்சஸஃ || 17 ||

கஜஹா தைத்யஹா லோகோ லோகதாதா குணாகரஃ |
ஸிம்ஹஶார்தூலரூபஶ்ச ஆர்த்ரசர்மாம்பராவ்றுதஃ || 18 ||

காலயோகீ மஹானாதஃ ஸர்வவாஸஶ்சதுஷ்பதஃ |
னிஶாசரஃ ப்ரேதசாரீ பூதசாரீ மஹேஶ்வரஃ || 19 ||

பஹுபூதோ பஹுதனஃ ஸர்வாதாரோ‌உமிதோ கதிஃ |
ன்றுத்யப்ரியோ னித்யனர்தோ னர்தகஃ ஸர்வலாஸகஃ || 20 ||

கோரோ மஹாதபாஃ பாஶோ னித்யோ கிரி சரோ னபஃ |
ஸஹஸ்ரஹஸ்தோ விஜயோ வ்யவஸாயோ ஹ்யனின்திதஃ || 21 ||

அமர்ஷணோ மர்ஷணாத்மா யக்யஹா காமனாஶனஃ |
தக்ஶயக்யாபஹாரீ ச ஸுஸஹோ மத்யமஸ்ததா || 22 ||

தேஜோ‌உபஹாரீ பலஹா முதிதோ‌உர்தோ‌உஜிதோ வரஃ |
கம்பீரகோஷோ கம்பீரோ கம்பீர பலவாஹனஃ || 23 ||

ன்யக்ரோதரூபோ ன்யக்ரோதோ வ்றுக்ஶகர்ணஸ்திதிர்விபுஃ |
ஸுதீக்ஶ்ணதஶனஶ்சைவ மஹாகாயோ மஹானனஃ || 24 ||

விஷ்வக்ஸேனோ ஹரிர்யக்யஃ ஸம்யுகாபீடவாஹனஃ |
தீக்ஶ்ண தாபஶ்ச ஹர்யஶ்வஃ ஸஹாயஃ கர்மகாலவிதஃ || 25 ||

விஷ்ணுப்ரஸாதிதோ யக்யஃ ஸமுத்ரோ வடவாமுகஃ |
ஹுதாஶனஸஹாயஶ்ச ப்ரஶான்தாத்மா ஹுதாஶனஃ || 26 ||

உக்ரதேஜா மஹாதேஜா ஜயோ விஜயகாலவிதஃ |
ஜ்யோதிஷாமயனம் ஸித்திஃ ஸம்திர்விக்ரஹ ஏவ ச || 27 ||

ஶிகீ தண்டீ ஜடீ ஜ்வாலீ மூர்திஜோ மூர்தகோ பலீ |
வைணவீ பணவீ தாலீ காலஃ காலகடம்கடஃ || 28 ||

னக்ஶத்ரவிக்ரஹ விதிர்குணவ்றுத்திர்லயோ‌உகமஃ |
ப்ரஜாபதிர்திஶா பாஹுர்விபாகஃ ஸர்வதோமுகஃ || 29 ||

விமோசனஃ ஸுரகணோ ஹிரண்யகவசோத்பவஃ |
மேட்ரஜோ பலசாரீ ச மஹாசாரீ ஸ்துதஸ்ததா || 30 ||

ஸர்வதூர்ய னினாதீ ச ஸர்வவாத்யபரிக்ரஹஃ |
வ்யாலரூபோ பிலாவாஸீ ஹேமமாலீ தரங்கவிதஃ || 31 ||

த்ரிதஶஸ்த்ரிகாலத்றுகஃ கர்ம ஸர்வபன்தவிமோசனஃ |
பன்தனஸ்த்வாஸுரேன்த்ராணாம் யுதி ஶத்ருவினாஶனஃ || 32 ||

ஸாம்க்யப்ரஸாதோ ஸுர்வாஸாஃ ஸர்வஸாதுனிஷேவிதஃ |
ப்ரஸ்கன்தனோ விபாகஶ்சாதுல்யோ யக்யபாகவிதஃ || 33 ||

ஸர்வாவாஸஃ ஸர்வசாரீ துர்வாஸா வாஸவோ‌உமரஃ |
ஹேமோ ஹேமகரோ யக்யஃ ஸர்வதாரீ தரோத்தமஃ || 34 ||

லோஹிதாக்ஶோ மஹா‌உக்ஶஶ்ச விஜயாக்ஶோ விஶாரதஃ |
ஸங்க்ரஹோ னிக்ரஹஃ கர்தா ஸர்பசீரனிவாஸனஃ || 35 ||

முக்யோ‌உமுக்யஶ்ச தேஹஶ்ச தேஹ றுத்திஃ ஸர்வகாமதஃ |
ஸர்வகாமப்ரஸாதஶ்ச ஸுபலோ பலரூபத்றுகஃ || 36 ||

ஸர்வகாமவரஶ்சைவ ஸர்வதஃ ஸர்வதோமுகஃ |
ஆகாஶனிதிரூபஶ்ச னிபாதீ உரகஃ ககஃ || 37 ||

ரௌத்ரரூபோம்‌உஶுராதித்யோ வஸுரஶ்மிஃ ஸுவர்சஸீ |
வஸுவேகோ மஹாவேகோ மனோவேகோ னிஶாசரஃ || 38 ||

ஸர்வாவாஸீ ஶ்ரியாவாஸீ உபதேஶகரோ ஹரஃ |
முனிராத்ம பதிர்லோகே ஸம்போஜ்யஶ்ச ஸஹஸ்ரதஃ || 39 ||

பக்ஶீ ச பக்ஶிரூபீ சாதிதீப்தோ விஶாம்பதிஃ |
உன்மாதோ மதனாகாரோ அர்தார்தகர ரோமஶஃ || 40 ||

வாமதேவஶ்ச வாமஶ்ச ப்ராக்தக்ஶிணஶ்ச வாமனஃ |
ஸித்தயோகாபஹாரீ ச ஸித்தஃ ஸர்வார்தஸாதகஃ || 41 ||

பிக்ஶுஶ்ச பிக்ஶுரூபஶ்ச விஷாணீ ம்றுதுரவ்யயஃ |
மஹாஸேனோ விஶாகஶ்ச ஷஷ்டிபாகோ கவாம்பதிஃ || 42 ||

வஜ்ரஹஸ்தஶ்ச விஷ்கம்பீ சமூஸ்தம்பனைவ ச |
றுதுர்றுது கரஃ காலோ மதுர்மதுகரோ‌உசலஃ || 43 ||

வானஸ்பத்யோ வாஜஸேனோ னித்யமாஶ்ரமபூஜிதஃ |
ப்ரஹ்மசாரீ லோகசாரீ ஸர்வசாரீ ஸுசாரவிதஃ || 44 ||

ஈஶான ஈஶ்வரஃ காலோ னிஶாசாரீ பினாகத்றுகஃ |
னிமித்தஸ்தோ னிமித்தம் ச னன்திர்னன்திகரோ ஹரிஃ || 45 ||

னன்தீஶ்வரஶ்ச னன்தீ ச னன்தனோ னன்திவர்தனஃ |
பகஸ்யாக்ஶி னிஹன்தா ச காலோ ப்ரஹ்மவிதாம்வரஃ || 46 ||

சதுர்முகோ மஹாலிங்கஶ்சாருலிங்கஸ்ததைவ ச |
லிங்காத்யக்ஶஃ ஸுராத்யக்ஶோ லோகாத்யக்ஶோ யுகாவஹஃ || 47 ||

பீஜாத்யக்ஶோ பீஜகர்தா‌உத்யாத்மானுகதோ பலஃ |
இதிஹாஸ கரஃ கல்போ கௌதமோ‌உத ஜலேஶ்வரஃ || 48 ||

தம்போ ஹ்யதம்போ வைதம்போ வைஶ்யோ வஶ்யகரஃ கவிஃ |
லோக கர்தா பஶு பதிர்மஹாகர்தா மஹௌஷதிஃ || 49 ||

அக்ஶரம் பரமம் ப்ரஹ்ம பலவானஃ ஶக்ர ஏவ ச |
னீதிர்ஹ்யனீதிஃ ஶுத்தாத்மா ஶுத்தோ மான்யோ மனோகதிஃ || 50 ||

பஹுப்ரஸாதஃ ஸ்வபனோ தர்பணோ‌உத த்வமித்ரஜிதஃ |
வேதகாரஃ ஸூத்ரகாரோ வித்வானஃ ஸமரமர்தனஃ || 51 ||

மஹாமேகனிவாஸீ ச மஹாகோரோ வஶீகரஃ |
அக்னிஜ்வாலோ மஹாஜ்வாலோ அதிதூம்ரோ ஹுதோ ஹவிஃ || 52 ||

வ்றுஷணஃ ஶம்கரோ னித்யோ வர்சஸ்வீ தூமகேதனஃ |
னீலஸ்ததா‌உங்கலுப்தஶ்ச ஶோபனோ னிரவக்ரஹஃ || 53 ||

ஸ்வஸ்திதஃ ஸ்வஸ்திபாவஶ்ச பாகீ பாககரோ லகுஃ |
உத்ஸங்கஶ்ச மஹாங்கஶ்ச மஹாகர்பஃ பரோ யுவா || 54 ||

க்றுஷ்ணவர்ணஃ ஸுவர்ணஶ்சேன்த்ரியஃ ஸர்வதேஹினாமஃ |
மஹாபாதோ மஹாஹஸ்தோ மஹாகாயோ மஹாயஶாஃ || 55 ||

மஹாமூர்தா மஹாமாத்ரோ மஹானேத்ரோ திகாலயஃ |
மஹாதன்தோ மஹாகர்ணோ மஹாமேட்ரோ மஹாஹனுஃ || 56 ||

மஹானாஸோ மஹாகம்புர்மஹாக்ரீவஃ ஶ்மஶானத்றுகஃ |
மஹாவக்ஶா மஹோரஸ்கோ அன்தராத்மா ம்றுகாலயஃ || 57 ||

லம்பனோ லம்பிதோஷ்டஶ்ச மஹாமாயஃ பயோனிதிஃ |
மஹாதன்தோ மஹாதம்ஷ்ட்ரோ மஹாஜிஹ்வோ மஹாமுகஃ || 58 ||

மஹானகோ மஹாரோமா மஹாகேஶோ மஹாஜடஃ |
அஸபத்னஃ ப்ரஸாதஶ்ச ப்ரத்யயோ கிரி ஸாதனஃ || 59 ||

ஸ்னேஹனோ‌உஸ்னேஹனஶ்சைவாஜிதஶ்ச மஹாமுனிஃ |
வ்றுக்ஶாகாரோ வ்றுக்ஶ கேதுரனலோ வாயுவாஹனஃ || 60 ||

மண்டலீ மேருதாமா ச தேவதானவதர்பஹா |
அதர்வஶீர்ஷஃ ஸாமாஸ்ய றுகஃஸஹஸ்ராமிதேக்ஶணஃ || 61 ||

யஜுஃ பாத புஜோ குஹ்யஃ ப்ரகாஶோ ஜங்கமஸ்ததா |
அமோகார்தஃ ப்ரஸாதஶ்சாபிகம்யஃ ஸுதர்ஶனஃ || 62 ||

உபஹாரப்ரியஃ ஶர்வஃ கனகஃ காஜ்ண்சனஃ ஸ்திரஃ |
னாபிர்னன்திகரோ பாவ்யஃ புஷ்கரஸ்தபதிஃ ஸ்திரஃ || 63 ||

த்வாதஶஸ்த்ராஸனஶ்சாத்யோ யக்யோ யக்யஸமாஹிதஃ |
னக்தம் கலிஶ்ச காலஶ்ச மகரஃ காலபூஜிதஃ || 64 ||

ஸகணோ கண காரஶ்ச பூத பாவன ஸாரதிஃ |
பஸ்மஶாயீ பஸ்மகோப்தா பஸ்மபூதஸ்தருர்கணஃ || 65 ||

அகணஶ்சைவ லோபஶ்ச மஹா‌உ‌உத்மா ஸர்வபூஜிதஃ |
ஶம்குஸ்த்ரிஶம்குஃ ஸம்பன்னஃ ஶுசிர்பூதனிஷேவிதஃ || 66 ||

ஆஶ்ரமஸ்தஃ கபோதஸ்தோ விஶ்வகர்மாபதிர்வரஃ |
ஶாகோ விஶாகஸ்தாம்ரோஷ்டோ ஹ்யமுஜாலஃ ஸுனிஶ்சயஃ || 67 ||

கபிலோ‌உகபிலஃ ஶூராயுஶ்சைவ பரோ‌உபரஃ |
கன்தர்வோ ஹ்யதிதிஸ்தார்க்ஶ்யஃ ஸுவிக்யேயஃ ஸுஸாரதிஃ || 68 ||

பரஶ்வதாயுதோ தேவார்த காரீ ஸுபான்தவஃ |
தும்பவீணீ மஹாகோபோர்த்வரேதா ஜலேஶயஃ || 69 ||

உக்ரோ வம்ஶகரோ வம்ஶோ வம்ஶனாதோ ஹ்யனின்திதஃ |
ஸர்வாங்கரூபோ மாயாவீ ஸுஹ்றுதோ ஹ்யனிலோ‌உனலஃ || 70 ||

பன்தனோ பன்தகர்தா ச ஸுபன்தனவிமோசனஃ |
ஸயக்யாரிஃ ஸகாமாரிஃ மஹாதம்ஷ்ட்ரோ மஹா‌உ‌உயுதஃ || 71 ||

பாஹுஸ்த்வனின்திதஃ ஶர்வஃ ஶம்கரஃ ஶம்கரோ‌உதனஃ |
அமரேஶோ மஹாதேவோ விஶ்வதேவஃ ஸுராரிஹா || 72 ||

அஹிர்புத்னோ னிர்றுதிஶ்ச சேகிதானோ ஹரிஸ்ததா |
அஜைகபாச்ச காபாலீ த்ரிஶம்குரஜிதஃ ஶிவஃ || 73 ||

தன்வன்தரிர்தூமகேதுஃ ஸ்கன்தோ வைஶ்ரவணஸ்ததா |
தாதா ஶக்ரஶ்ச விஷ்ணுஶ்ச மித்ரஸ்த்வஷ்டா த்ருவோ தரஃ || 74 ||

ப்ரபாவஃ ஸர்வகோ வாயுரர்யமா ஸவிதா ரவிஃ |
உதக்ரஶ்ச விதாதா ச மான்தாதா பூத பாவனஃ || 75 ||

ரதிதீர்தஶ்ச வாக்மீ ச ஸர்வகாமகுணாவஹஃ |
பத்மகர்போ மஹாகர்பஶ்சன்த்ரவக்த்ரோமனோரமஃ || 76 ||

பலவாம்ஶ்சோபஶான்தஶ்ச புராணஃ புண்யசஜ்ண்சுரீ |
குருகர்தா காலரூபீ குருபூதோ மஹேஶ்வரஃ || 77 ||

ஸர்வாஶயோ தர்பஶாயீ ஸர்வேஷாம் ப்ராணினாம்பதிஃ |
தேவதேவஃ முகோ‌உஸக்தஃ ஸதஸதஃ ஸர்வரத்னவிதஃ || 78 ||

கைலாஸ ஶிகராவாஸீ ஹிமவதஃ கிரிஸம்ஶ்ரயஃ |
கூலஹாரீ கூலகர்தா பஹுவித்யோ பஹுப்ரதஃ || 79 ||

வணிஜோ வர்தனோ வ்றுக்ஶோ னகுலஶ்சன்தனஶ்சதஃ |
ஸாரக்ரீவோ மஹாஜத்ரு ரலோலஶ்ச மஹௌஷதஃ || 80 ||

ஸித்தார்தகாரீ ஸித்தார்தஶ்சன்தோ வ்யாகரணோத்தரஃ |
ஸிம்ஹனாதஃ ஸிம்ஹதம்ஷ்ட்ரஃ ஸிம்ஹகஃ ஸிம்ஹவாஹனஃ || 81 ||

ப்ரபாவாத்மா ஜகத்காலஸ்தாலோ லோகஹிதஸ்தருஃ |
ஸாரங்கோ னவசக்ராங்கஃ கேதுமாலீ ஸபாவனஃ || 82 ||

பூதாலயோ பூதபதிரஹோராத்ரமனின்திதஃ || 83 ||

வாஹிதா ஸர்வபூதானாம் னிலயஶ்ச விபுர்பவஃ |
அமோகஃ ஸம்யதோ ஹ்யஶ்வோ போஜனஃ ப்ராணதாரணஃ || 84 ||

த்றுதிமானஃ மதிமானஃ தக்ஶஃ ஸத்க்றுதஶ்ச யுகாதிபஃ |
கோபாலிர்கோபதிர்க்ராமோ கோசர்மவஸனோ ஹரஃ || 85 ||

ஹிரண்யபாஹுஶ்ச ததா குஹாபாலஃ ப்ரவேஶினாமஃ |
ப்ரதிஷ்டாயீ மஹாஹர்ஷோ ஜிதகாமோ ஜிதேன்த்ரியஃ || 86 ||

கான்தாரஶ்ச ஸுராலஶ்ச தபஃ கர்ம ரதிர்தனுஃ |
மஹாகீதோ மஹான்றுத்தோஹ்யப்ஸரோகணஸேவிதஃ || 87 ||

மஹாகேதுர்தனுர்தாதுர்னைக ஸானுசரஶ்சலஃ |
ஆவேதனீய ஆவேஶஃ ஸர்வகன்தஸுகாவஹஃ || 88 ||

தோரணஸ்தாரணோ வாயுஃ பரிதாவதி சைகதஃ |
ஸம்யோகோ வர்தனோ வ்றுத்தோ மஹாவ்றுத்தோ கணாதிபஃ || 89 ||

னித்யாத்மஸஹாயஶ்ச தேவாஸுரபதிஃ பதிஃ |
யுக்தஶ்ச யுக்தபாஹுஶ்ச த்விவிதஶ்ச ஸுபர்வணஃ || 90 ||

ஆஷாடஶ்ச ஸுஷாடஶ்ச த்ருவோ ஹரி ஹணோ ஹரஃ |
வபுராவர்தமானேப்யோ வஸுஶ்ரேஷ்டோ மஹாபதஃ || 91 ||

ஶிரோஹாரீ விமர்ஶஶ்ச ஸர்வலக்ஶண பூஷிதஃ |
அக்ஶஶ்ச ரத யோகீ ச ஸர்வயோகீ மஹாபலஃ || 92 ||

ஸமாம்னாயோ‌உஸமாம்னாயஸ்தீர்ததேவோ மஹாரதஃ |
னிர்ஜீவோ ஜீவனோ மன்த்ரஃ ஶுபாக்ஶோ பஹுகர்கஶஃ || 93 ||

ரத்ன ப்ரபூதோ ரக்தாங்கோ மஹா‌உர்ணவனிபானவிதஃ |
மூலோ விஶாலோ ஹ்யம்றுதோ வ்யக்தாவ்யக்தஸ்தபோ னிதிஃ || 94 ||

ஆரோஹணோ னிரோஹஶ்ச ஶலஹாரீ மஹாதபாஃ |
ஸேனாகல்போ மஹாகல்போ யுகாயுக கரோ ஹரிஃ || 95 ||

யுகரூபோ மஹாரூபோ பவனோ கஹனோ னகஃ |
ன்யாய னிர்வாபணஃ பாதஃ பண்டிதோ ஹ்யசலோபமஃ || 96 ||

பஹுமாலோ மஹாமாலஃ ஸுமாலோ பஹுலோசனஃ |
விஸ்தாரோ லவணஃ கூபஃ குஸுமஃ ஸபலோதயஃ || 97 ||

வ்றுஷபோ வ்றுஷபாம்காங்கோ மணி பில்வோ ஜடாதரஃ |
இன்துர்விஸர்வஃ ஸுமுகஃ ஸுரஃ ஸர்வாயுதஃ ஸஹஃ || 98 ||

னிவேதனஃ ஸுதாஜாதஃ ஸுகன்தாரோ மஹாதனுஃ |
கன்தமாலீ ச பகவானஃ உத்தானஃ ஸர்வகர்மணாமஃ || 99 ||

மன்தானோ பஹுலோ பாஹுஃ ஸகலஃ ஸர்வலோசனஃ |
தரஸ்தாலீ கரஸ்தாலீ ஊர்த்வ ஸம்ஹனனோ வஹஃ || 100 ||

சத்ரம் ஸுச்சத்ரோ விக்யாதஃ ஸர்வலோகாஶ்ரயோ மஹானஃ |
முண்டோ விரூபோ விக்றுதோ தண்டி முண்டோ விகுர்வணஃ || 101 ||

ஹர்யக்ஶஃ ககுபோ வஜ்ரீ தீப்தஜிஹ்வஃ ஸஹஸ்ரபாதஃ |
ஸஹஸ்ரமூர்தா தேவேன்த்ரஃ ஸர்வதேவமயோ குருஃ || 102 ||

ஸஹஸ்ரபாஹுஃ ஸர்வாங்கஃ ஶரண்யஃ ஸர்வலோகக்றுதஃ |
பவித்ரம் த்ரிமதுர்மன்த்ரஃ கனிஷ்டஃ க்றுஷ்ணபிங்கலஃ || 103 ||

ப்ரஹ்மதண்டவினிர்மாதா ஶதக்னீ ஶதபாஶத்றுகஃ |
பத்மகர்போ மஹாகர்போ ப்ரஹ்மகர்போ ஜலோத்பவஃ || 104 ||

கபஸ்திர்ப்ரஹ்மக்றுதஃ ப்ரஹ்மா ப்ரஹ்மவிதஃ ப்ராஹ்மணோ கதிஃ |
அனன்தரூபோ னைகாத்மா திக்மதேஜாஃ ஸ்வயம்புவஃ || 105 ||

ஊர்த்வகாத்மா பஶுபதிர்வாதரம்ஹா மனோஜவஃ |
சன்தனீ பத்மமாலா‌உக்{}ர்யஃ ஸுரப்யுத்தரணோ னரஃ || 106 ||

கர்ணிகார மஹாஸ்ரக்வீ னீலமௌலிஃ பினாகத்றுகஃ |
உமாபதிருமாகான்தோ ஜாஹ்னவீ த்றுகுமாதவஃ || 107 ||

வரோ வராஹோ வரதோ வரேஶஃ ஸுமஹாஸ்வனஃ |
மஹாப்ரஸாதோ தமனஃ ஶத்ருஹா ஶ்வேதபிங்கலஃ || 108 ||

ப்ரீதாத்மா ப்ரயதாத்மா ச ஸம்யதாத்மா ப்ரதானத்றுகஃ |
ஸர்வபார்ஶ்வ ஸுதஸ்தார்க்ஶ்யோ தர்மஸாதாரணோ வரஃ || 109 ||

சராசராத்மா ஸூக்ஶ்மாத்மா ஸுவ்றுஷோ கோ வ்றுஷேஶ்வரஃ |
ஸாத்யர்ஷிர்வஸுராதித்யோ விவஸ்வானஃ ஸவிதா‌உம்றுதஃ || 110 ||

வ்யாஸஃ ஸர்வஸ்ய ஸம்க்ஶேபோ விஸ்தரஃ பர்யயோ னயஃ |
றுதுஃ ஸம்வத்ஸரோ மாஸஃ பக்ஶஃ ஸம்க்யா ஸமாபனஃ || 111 ||

கலாகாஷ்டா லவோமாத்ரா முஹூர்தோ‌உஹஃ க்ஶபாஃ க்ஶணாஃ |
விஶ்வக்ஶேத்ரம் ப்ரஜாபீஜம் லிங்கமாத்யஸ்த்வனின்திதஃ || 112 ||

ஸதஸதஃ வ்யக்தமவ்யக்தம் பிதா மாதா பிதாமஹஃ |
ஸ்வர்கத்வாரம் ப்ரஜாத்வாரம் மோக்ஶத்வாரம் த்ரிவிஷ்டபமஃ || 113 ||

னிர்வாணம் ஹ்லாதனம் சைவ ப்ரஹ்மலோகஃ பராகதிஃ |
தேவாஸுரவினிர்மாதா தேவாஸுரபராயணஃ || 114 ||

தேவாஸுரகுருர்தேவோ தேவாஸுரனமஸ்க்றுதஃ |
தேவாஸுரமஹாமாத்ரோ தேவாஸுரகணாஶ்ரயஃ || 115 ||

தேவாஸுரகணாத்யக்ஶோ தேவாஸுரகணாக்ரணீஃ |
தேவாதிதேவோ தேவர்ஷிர்தேவாஸுரவரப்ரதஃ || 116 ||

தேவாஸுரேஶ்வரோதேவோ தேவாஸுரமஹேஶ்வரஃ |
ஸர்வதேவமயோ‌உசின்த்யோ தேவதா‌உ‌உத்மா‌உ‌உத்மஸம்பவஃ || 117 ||

உத்பிதஸ்த்ரிக்ரமோ வைத்யோ விரஜோ விரஜோ‌உம்பரஃ |
ஈட்யோ ஹஸ்தீ ஸுரவ்யாக்ரோ தேவஸிம்ஹோ னரர்ஷபஃ || 118 ||

விபுதாக்ரவரஃ ஶ்ரேஷ்டஃ ஸர்வதேவோத்தமோத்தமஃ |
ப்ரயுக்தஃ ஶோபனோ வர்ஜைஶானஃ ப்ரபுரவ்யயஃ || 119 ||

குருஃ கான்தோ னிஜஃ ஸர்கஃ பவித்ரஃ ஸர்வவாஹனஃ |
ஶ்றுங்கீ ஶ்றுங்கப்ரியோ பப்ரூ ராஜராஜோ னிராமயஃ || 120 ||

அபிராமஃ ஸுரகணோ விராமஃ ஸர்வஸாதனஃ |
லலாடாக்ஶோ விஶ்வதேஹோ ஹரிணோ ப்ரஹ்மவர்சஸஃ || 121 ||

ஸ்தாவராணாம்பதிஶ்சைவ னியமேன்த்ரியவர்தனஃ |
ஸித்தார்தஃ ஸர்வபூதார்தோ‌உசின்த்யஃ ஸத்யவ்ரதஃ ஶுசிஃ || 122 ||

வ்ரதாதிபஃ பரம் ப்ரஹ்ம முக்தானாம் பரமாகதிஃ |
விமுக்தோ முக்ததேஜாஶ்ச ஶ்ரீமானஃ ஶ்ரீவர்தனோ ஜகதஃ || 123 ||

ஶ்ரீமானஃ ஶ்ரீவர்தனோ ஜகதஃ ஓம் னம இதி ||

இதி ஶ்ரீ மஹாபாரதே அனுஶாஸன பர்வே ஶ்ரீ ஶிவ ஸஹஸ்ரனாம ஸ்தோத்ரம் ஸம்பூர்ணம் ||

 

Jun 132014
 
 June 13, 2014  Sahasranamam, Shiva No Responses »

தமிழில் ஸ்ரீ சிவ சஹஸ்ரநாம ஸ்தோத்ரம் 

Shree Shiva Sahasranama Stotram in Latin Script

रचन: वेद व्यास

स्थिरः स्थाणुः प्रभुर्भानुः प्रवरो वरदो वरः ।
सर्वात्मा सर्वविख्यातः सर्वः सर्वकरो भवः ॥ 1 ॥
जटी चर्मी शिखण्डी च सर्वाङ्गः सर्वाङ्गः सर्वभावनः ।
हरिश्च हरिणाक्शश्च सर्वभूतहरः प्रभुः ॥ 2 ॥
प्रवृत्तिश्च निवृत्तिश्च नियतः शाश्वतो ध्रुवः ।
श्मशानचारी भगवानः खचरो गोचरो‌உर्दनः ॥ 3 ॥
अभिवाद्यो महाकर्मा तपस्वी भूत भावनः ।
उन्मत्तवेषप्रच्छन्नः सर्वलोकप्रजापतिः ॥ 4 ॥
महारूपो महाकायो वृषरूपो महायशाः ।
महा‌உ‌உत्मा सर्वभूतश्च विरूपो वामनो मनुः ॥ 5 ॥
लोकपालो‌உन्तर्हितात्मा प्रसादो हयगर्दभिः ।
पवित्रश्च महांश्चैव नियमो नियमाश्रयः ॥ 6 ॥
सर्वकर्मा स्वयम्भूश्चादिरादिकरो निधिः ।
सहस्राक्शो विरूपाक्शः सोमो नक्शत्रसाधकः ॥ 7 ॥
चन्द्रः सूर्यः गतिः केतुर्ग्रहो ग्रहपतिर्वरः ।
अद्रिरद्{}र्यालयः कर्ता मृगबाणार्पणो‌உनघः ॥ 8 ॥
महातपा घोर तपा‌உदीनो दीनसाधकः ।
संवत्सरकरो मन्त्रः प्रमाणं परमं तपः ॥ 9 ॥
योगी योज्यो महाबीजो महारेता महातपाः ।
सुवर्णरेताः सर्वघ्य़ः सुबीजो वृषवाहनः ॥ 10 ॥
दशबाहुस्त्वनिमिषो नीलकण्ठ उमापतिः ।
विश्वरूपः स्वयं श्रेष्ठो बलवीरो‌உबलोगणः ॥ 11 ॥
गणकर्ता गणपतिर्दिग्वासाः काम एव च ।
पवित्रं परमं मन्त्रः सर्वभाव करो हरः ॥ 12 ॥
कमण्डलुधरो धन्वी बाणहस्तः कपालवानः ।
अशनी शतघ्नी खड्गी पट्टिशी चायुधी महानः ॥ 13 ॥
स्रुवहस्तः सुरूपश्च तेजस्तेजस्करो निधिः ।
उष्णिषी च सुवक्त्रश्चोदग्रो विनतस्तथा ॥ 14 ॥
दीर्घश्च हरिकेशश्च सुतीर्थः कृष्ण एव च ।
सृगाल रूपः सर्वार्थो मुण्डः कुण्डी कमण्डलुः ॥ 15 ॥
अजश्च मृगरूपश्च गन्धधारी कपर्द्यपि ।
उर्ध्वरेतोर्ध्वलिङ्ग उर्ध्वशायी नभस्तलः ॥ 16 ॥
त्रिजटैश्चीरवासाश्च रुद्रः सेनापतिर्विभुः ।
अहश्चरो‌உथ नक्तं च तिग्ममन्युः सुवर्चसः ॥ 17 ॥
गजहा दैत्यहा लोको लोकधाता गुणाकरः ।
सिंहशार्दूलरूपश्च आर्द्रचर्माम्बरावृतः ॥ 18 ॥
कालयोगी महानादः सर्ववासश्चतुष्पथः ।
निशाचरः प्रेतचारी भूतचारी महेश्वरः ॥ 19 ॥
बहुभूतो बहुधनः सर्वाधारो‌உमितो गतिः ।
नृत्यप्रियो नित्यनर्तो नर्तकः सर्वलासकः ॥ 20 ॥
घोरो महातपाः पाशो नित्यो गिरि चरो नभः ।
सहस्रहस्तो विजयो व्यवसायो ह्यनिन्दितः ॥ 21 ॥
अमर्षणो मर्षणात्मा यघ्य़हा कामनाशनः ।
दक्शयघ्य़ापहारी च सुसहो मध्यमस्तथा ॥ 22 ॥
तेजो‌உपहारी बलहा मुदितो‌உर्थो‌உजितो वरः ।
गम्भीरघोषो गम्भीरो गम्भीर बलवाहनः ॥ 23 ॥
न्यग्रोधरूपो न्यग्रोधो वृक्शकर्णस्थितिर्विभुः ।
सुदीक्श्णदशनश्चैव महाकायो महाननः ॥ 24 ॥
विष्वक्सेनो हरिर्यघ्य़ः संयुगापीडवाहनः ।
तीक्श्ण तापश्च हर्यश्वः सहायः कर्मकालवितः ॥ 25 ॥
विष्णुप्रसादितो यघ्य़ः समुद्रो वडवामुखः ।
हुताशनसहायश्च प्रशान्तात्मा हुताशनः ॥ 26 ॥
उग्रतेजा महातेजा जयो विजयकालवितः ।
ज्योतिषामयनं सिद्धिः सन्धिर्विग्रह एव च ॥ 27 ॥
शिखी दण्डी जटी ज्वाली मूर्तिजो मूर्धगो बली ।
वैणवी पणवी ताली कालः कालकटङ्कटः ॥ 28 ॥
नक्शत्रविग्रह विधिर्गुणवृद्धिर्लयो‌உगमः ।
प्रजापतिर्दिशा बाहुर्विभागः सर्वतोमुखः ॥ 29 ॥
विमोचनः सुरगणो हिरण्यकवचोद्भवः ।
मेढ्रजो बलचारी च महाचारी स्तुतस्तथा ॥ 30 ॥
सर्वतूर्य निनादी च सर्ववाद्यपरिग्रहः ।
व्यालरूपो बिलावासी हेममाली तरङ्गवितः ॥ 31 ॥
त्रिदशस्त्रिकालधृकः कर्म सर्वबन्धविमोचनः ।
बन्धनस्त्वासुरेन्द्राणां युधि शत्रुविनाशनः ॥ 32 ॥
साङ्ख्यप्रसादो सुर्वासाः सर्वसाधुनिषेवितः ।
प्रस्कन्दनो विभागश्चातुल्यो यघ्य़भागवितः ॥ 33 ॥
सर्वावासः सर्वचारी दुर्वासा वासवो‌உमरः ।
हेमो हेमकरो यघ्य़ः सर्वधारी धरोत्तमः ॥ 34 ॥
लोहिताक्शो महा‌உक्शश्च विजयाक्शो विशारदः ।
सङ्ग्रहो निग्रहः कर्ता सर्पचीरनिवासनः ॥ 35 ॥
मुख्यो‌உमुख्यश्च देहश्च देह ऋद्धिः सर्वकामदः ।
सर्वकामप्रसादश्च सुबलो बलरूपधृकः ॥ 36 ॥
सर्वकामवरश्चैव सर्वदः सर्वतोमुखः ।
आकाशनिधिरूपश्च निपाती उरगः खगः ॥ 37 ॥
रौद्ररूपों‌உशुरादित्यो वसुरश्मिः सुवर्चसी ।
वसुवेगो महावेगो मनोवेगो निशाचरः ॥ 38 ॥
सर्वावासी श्रियावासी उपदेशकरो हरः ।
मुनिरात्म पतिर्लोके सम्भोज्यश्च सहस्रदः ॥ 39 ॥
पक्शी च पक्शिरूपी चातिदीप्तो विशाम्पतिः ।
उन्मादो मदनाकारो अर्थार्थकर रोमशः ॥ 40 ॥
वामदेवश्च वामश्च प्राग्दक्शिणश्च वामनः ।
सिद्धयोगापहारी च सिद्धः सर्वार्थसाधकः ॥ 41 ॥
भिक्शुश्च भिक्शुरूपश्च विषाणी मृदुरव्ययः ।
महासेनो विशाखश्च षष्टिभागो गवाम्पतिः ॥ 42 ॥
वज्रहस्तश्च विष्कम्भी चमूस्तम्भनैव च ।
ऋतुरृतु करः कालो मधुर्मधुकरो‌உचलः ॥ 43 ॥
वानस्पत्यो वाजसेनो नित्यमाश्रमपूजितः ।
ब्रह्मचारी लोकचारी सर्वचारी सुचारवितः ॥ 44 ॥
ईशान ईश्वरः कालो निशाचारी पिनाकधृकः ।
निमित्तस्थो निमित्तं च नन्दिर्नन्दिकरो हरिः ॥ 45 ॥
नन्दीश्वरश्च नन्दी च नन्दनो नन्दिवर्धनः ।
भगस्याक्शि निहन्ता च कालो ब्रह्मविदांवरः ॥ 46 ॥
चतुर्मुखो महालिङ्गश्चारुलिङ्गस्तथैव च ।
लिङ्गाध्यक्शः सुराध्यक्शो लोकाध्यक्शो युगावहः ॥ 47 ॥
बीजाध्यक्शो बीजकर्ता‌உध्यात्मानुगतो बलः ।
इतिहास करः कल्पो गौतमो‌உथ जलेश्वरः ॥ 48 ॥
दम्भो ह्यदम्भो वैदम्भो वैश्यो वश्यकरः कविः ।
लोक कर्ता पशु पतिर्महाकर्ता महौषधिः ॥ 49 ॥
अक्शरं परमं ब्रह्म बलवानः शक्र एव च ।
नीतिर्ह्यनीतिः शुद्धात्मा शुद्धो मान्यो मनोगतिः ॥ 50 ॥
बहुप्रसादः स्वपनो दर्पणो‌உथ त्वमित्रजितः ।
वेदकारः सूत्रकारो विद्वानः समरमर्दनः ॥ 51 ॥
महामेघनिवासी च महाघोरो वशीकरः ।
अग्निज्वालो महाज्वालो अतिधूम्रो हुतो हविः ॥ 52 ॥
वृषणः शङ्करो नित्यो वर्चस्वी धूमकेतनः ।
नीलस्तथा‌உङ्गलुब्धश्च शोभनो निरवग्रहः ॥ 53 ॥
स्वस्तिदः स्वस्तिभावश्च भागी भागकरो लघुः ।
उत्सङ्गश्च महाङ्गश्च महागर्भः परो युवा ॥ 54 ॥